“lavere strømregning” det er vel noe vi alle drømmer om for tiden, og da gjelder det å se på hvilke muligheter vi har.
I denne artikkelen vil vi både trekke frem enkle tiltak du kan gjøre for å spare inn noen kroner, og også større tiltak. Vi starter med noen sparetips for strøm som du kan implementere allerede i dag:
Lavere innetemperatur
Mange av oss har en tendens til å sette varmen litt ekstra høyt for ekstra komfort, men hvor høyt er egentlig nødvendig? Husk at for hver grad du senker temperaturen, vil du også kunne spare så mye som 5% av kostnadene.
Ta ned varmen i rom som ikke er i bruk
Noen ganger er det lett å glemme at varmen til gjesterommet blir stående på selv etter gjestene har dratt. I tilfeller som dette blir det fort bruk mye unødvendig penger på varme som ikke gagner noen som helst. Huskeregel til seg selv der altså; Reduser varmen i rom som ikke er i bruk.
Fyll maskinen helt opp
En vaskemaskin som må gå to ganger vil bruke mer energi enn en som kun må gå en gang. Samme gjelder vaskemaskinen og tørketrommelen. Prøv derfor å unngå å sette på maskiner som bare er halvveis fulle.
Skaff deg smart strømstyring
I dag finnes det flere smarte systemer som lar deg utnytte strømmen når den er på sitt laveste. Dette er både aktuelt for innvendig i boliger, og spesielt for dere som har elbil og må lade.
Spar på varmtvannet
Dette er kanskje sparetipset for strøm som mange kvier seg litt ekstra for, men her finnes det flere alternativer. Det er mulig å senke temperaturen på selve varmtvannstanken, investere i sparedusj eller rett og slett ta seg kortere eller kaldere dusjer.
Se en drastisk endring i tallene på strømregningen
Okei, dette var 5 tiltak du kan begynne å se på allerede nå om du vil. Videre vil vi trekke frem andre tiltak som vil være mer fremtidsrettet. Har du en bolig med store strømregninger er dette tiltak som vil kunne gi enorme besparelser i de neste 5-10 årene.
Større tiltak som går på bedre energiutnyttelse kan blant annet innebære installasjon av solcellepanel, varmepumpe, vannbåren varme, bergvarme, nye ventilasjonssystemer, bedre isolasjon og tetting av områder som trekker og slipper ut varme.
Men for å avgjøre hvilke tiltak som er nødvendig vil du trenger hjelp fra en energirådgiver.
Som energirådgivere hjelper vi deg å skaffe en oversikt over boligen, varmekilder, energiforbruk og byggets utforming og potensielle komplikasjoner. Med dette på plass kan vi identifisere hvilke områder som har forbedringspotensial.